Izveštaj: Meka cenzura, Promene u medijskom sektoru – sa goreg na lošije

25.2.2016 | 17:08 BIRN Srbija objavio je, drugi po redu, izveštaj o mekoj cenzuri u kojem se analiziraju mehanizmi državnog uticaja vlasti na slobodu medija, pre svega kroz modele raspodele budžetskog novca na republičkom i lokalnom nivou.

Izveštaj Meka cenzura, Promene u medijskom sektoru – sa goreg na lošije pojavljuje se u jeku aktuelne debate o stanju u medijima u Srbiji, koje je, između objavljivanja dva izveštaja, dodatno pogoršano.

Kako rezultati ovog i prethodnih BIRNovih izveštaja pokazuju, pristup budžetskom novcu je dominantno dostupan samo odabranima, i predstavlja snažan mehanizam nagrađivanja „poslušnih“ i medija lojalni vlasti, i kažnjavanja medija koji to nisu. Budžetski novac tako efektivno postaje moćno sredstvo uticaja na uređivačku politiku i fer konkurenciju na tržištu – bez obzira na formu u kojoj se raspodeljuje.

Mediji u Srbiji bore za puki opstanak na tržištu, a nisu našli održiv model za ostvarivanje finansijske nezavisnosti. Daljim sažimanjem tržišta oglašavanja mediji su dodatno gurnuti u naručje države, a budžetski novac postaje jedan od najznačajnijih i najpoželjnijih izvora za finansiranje rada medija.

Izveštaj Meka cenzura, Promene u medijskom sektoru – sa goreg na lošije (PDF, 1,67 MB)

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."