Istraživanje – Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1.2 milijarde evra

27.7.2016 | 13:41 Naoružanje iz centralne i istočne Evrope rasplamsava sukobe na Bliskom istoku, pokazuje istraživanje BIRN-a i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije Foto: BIRN/Ivan Angelovski

U noći 28. novembra, 2015. godine, kargo avion Iljušin Il-76 beloruske avio kompanije Rubi Star poleteo je sa piste beogradskog Aerodroma Nikola Tesla u pravcu grada Džeda u Saudijskoj Arabiji.

Trup aviona bio je prepun oružja.

Bio je to samo jedan od najmanje 68 letova koji su u proteklih 13 meseci prebacivali oružje iz centralne i istočne Evrope ka Bliskom istoku i Turskoj koje su, zatim, oružje preusmerile ka građanskim ratovima u Siriji i Jemenu, otkrivaju Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP).

Ti letovi predstavljaju samo mali deo od 1,2 milijarde evra vrednih poslova ugovorenih za kupovinu oružja od 2012. godine do danas.

Istovremeno, tokom prethodne dve godine, dok je na hiljade tona oružja letelo na jug, stotine hiljada izbeglica sa Bliskog istoka krenulo je ka severu, bežeći od sukoba u kojima je nastradalo preko 400 hiljada ljudi.

Dok se Evropa trudi da zatvori izbegličku rutu, put trgovine naoružanjem vredan preko milijardu evra ostaje otvoren – i veoma usnosan.

O tome kako se trguje oružijem na međunarodnom nivou, ko su lokalni akteri, a koje države regiona su povezane sa ovim poslovima čitajte u našem novom istraživanju Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1.2 milijarde evra.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."