HRV: “Novinari Zapadnog Balkana rade u neprijateljskom okruženju”

15.7.2015 | 12:44 Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) smatra da je sloboda medija uslov za ulazak u Evropsku uniju

U izveštaju “Teška profesija – napadi na medije na Zapadnom Balkanu”, HRW poziva Evropsku uniju (EU) da poštovanje slobode medija postavi kao ključni uslov u pristupnim pregovorima sa Srbijom, Crnom Gorom, BiH i Kosovom.

Uz ocenu da neprijateljsko okruženje direktno utiče na sposobnost kritičkog i nezavisnog izveštavanja, ključnog za svako demokratsko društvo, HRW u izveštaju detaljno opisuje slučajeve fizičkih napada na novinare, zastrašivanja, pretnji, uključujući i pretnje smrću, kao i krivični progon i kampanje klevetanja kojima su izloženi novinari u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i na Kosovu.

U nekim slučajevima u kampanjama protiv novinara učestvuju i najviši državni zvaničnici, piše HRW i dodaje da su crnogorski premijer Đukanović i premijer Srbije Aleksandar Vučić javno optuživali novinare da rade u stranom interesu.

Kao primer političkog uplitanja u rad medija u Srbiji navodi se i slučaj novinarke Olje Bećković koja je rekla da je prestanak emitovanja njene emisije Utisak nedelje rezultat političkog uplitanja u koje je umešan premijer Vučić.

HRW takođe navodi da je u januaru ove godine Vučić javno kritikovao Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) zbog istraživačkog teksta koji ukazuje na moguću korupciju u Elektroprivredi Srbije.

Izveštaj na engleskom jeziku u celosti možete pročitati ovde.

Izvor: N1

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."