Han poziva vlade Balkana da osiguraju slobodu medija

12.6.2015 | 10:00 Evropski komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je za BIRN-ovu konferenciju da je sloboda medija na Balkanu postala pitanje koje izaziva veliku zabrinutost i kojim je neophodno hitno se pozabaviti Foto: Rojters

Han je izjavio u petak da sloboda medija na Balkanu “ostaje pitanje koje izaziva posebnu zabrinutost” Evropske komisije – a naročito uplitanje i pretnje vlasti usmerene na nezavisnost javnih emitera.

“Suočeni smo sa važnim izazovima kojima se treba odmah pozabaviti”, rekao je Han obraćajući se, putem video linka, BIRN-ovoj regionalnoj medijskoj konferenciji u Sarajevu.

“Osim angažovanja vlasti potrebni su dodatni napori kako bi se obezbedila politička i finansijska nezavisnost regulatornih agencija i brža funkcionalna samoregulacija”, izjavio je Han.

Evropski komesar je rekao da će nastaviti da vrši pritisak na vlade u regionu kako bi se obezbedio napredak.

Takođe, postoji potreba rešavanja problema neformalnog ekonomskog pritiska na medije. Ovo obuhvata transparentnost medijskog vlasništva i sprečavanje prekomerne koncentracije istog. I poslednje, mada ne manje važno, moraju biti definisane transparentne uloge u procesu javnih nabavki u vezi sa državnim oglašavanjem”, izjavio je on.

Han je rekao da se sloboda izražavanja i mediji nalaze u samoj srži procesa evropskih integracija.

“Sloboda govora i informisana, profesionalna štampa su neophodne za demokratsko društvo, one su od suštinske važnosti za izbore koje građani prave, a koji se tiču budućnosti zemlje”, izjavio je Han.

“Bez njih javnost ne može da izvaga opcije ili oceni vođe; bez njih rastu opasne predrasude i pogrešne predstave, što podriva šanse za mir i stabilnost”, dodao je on.

Regionalna konferencija o medijima, pod nazivom “Izazovi medijskih sloboda”, održava se u sklopu obeležavanja BIRN-ove desetogodišnjice rada.

“Ja lično želim da čestitam i zahvalim BIRN-u na njegovom dragocenom doprinosu i naporima u vezi sa slobodom izražavanja i slobodom medija na Balkanu”, rekao je Han.

“Vi poznajete, daleko bolje od mene, moć slobode izražavanja i medija, i kompleksne pretnje sa kojima je ona suočena u vašim zemljama. U tom smislu, podrška profesionalnom novinarstvu i edukaciji novinara je od ključne važnosti. Sa ciljem da izgradi i ojača posvećen i tesno povezan tim novinara širom Balkana, BIRN ima ulogu jakog partnera u regionu koji nudi impresivan spektar raznovrsnih usluga”, dodao je on.

Direktori BIRN-a i medijski stručnjaci okupili su se u bosanskom glavnom gradu da razgovaraju o pitanjima od ključne važnosti za ovaj sektor.

Konferencija je takođe napravila i spisak preporuka vladama na Balkanu sa ciljem unapređenja medijske situacije u regionu.

Preporuke su rezultat zajedničkih napora više od 30 medijskih radnika i stručnjaka koji su se okupili u Sarajevu dan ranije na regionalnoj radionici o slobodi izražavanja kako bi diskutovali o pravima radnika, državnom finansiranju medija i javnih emitera, medijskom tržištu, transparentnosti vlasništva nad medijima kao i o zastupljenosti ugroženih i marginalizovanih grupa.

Stručnjaci su se okupili u Sarajevu u sklopu Foruma organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana, zajedničkog projekta ERSTE fondacije, Friedrich-Ebert- Stiftung fondacije i Karl Renner instituta, u bliskoj saradnji sa Federalnim ministarstvom za Evropu, integracije i spoljne poslove Republike Austrije.

Forum organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana pruža jedinstvenu priliku predstavnicima civilnog društva iz Jugoistočne Evrope da iznesu svoja mišljenja kao i konkretne zahteve za visoke predstavnike Evropske unije, njene članice i vlade zemalja Zapadnog Balkana.

Sugestije koje će biti predstavljene u Sarajevu postaće deo šireg paketa preporuka civilnog društva koji će biti prezentovan na Samitu o Zapadnom Balkanu u avgustu mesecu u Beču.

Video poruku Johanesa Hana možete pogledati ovde.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."