Film „Ravnica bez ptica“ osvojio drugu Nagradu EU za istraživačko novinarstvo

18.5.2017 | 14:01 Dokumentarac autora Dragana Gmizića u koprodukciji BIRN-a i Greenfield produkcije posvećen je krivolovu prepelica i grlica u Srbiji Dobitnici Nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Film odgovara na pitanja kako je organizovan i ko kontrolše lov na grlice i prepelice. Njihova otkrića su zapanjujuća – koristeći nelegalne audio zamke, svake godine u Srbiji se ubije na desetine hiljada ovih ptica. Nadležni lovočuvari, lovni inspektori, predstavnici policije kao i državni službenici najčešće okreću glavu od ovog problema, kao da ih nije briga da li će Ravnica ostati bez ptica.

Dokumentarac „Ravnica bez ptica“ proglašen je u novembru 2016. godine za najbolji srpski film na festivalu zelene kulture i ekološkog filma „Green fest“. Do sada film je prilkazan na televiziji N1, TV CG i na Al Jazeera Balkans.

Maja Živanović, novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE dobitnica je prve nagrade za seriju tekstova o dešavanjima u preduzeću Novi Sad Gas objavljenih tokom 2016. godine. Maja Živanović trenutno radi i kao novinarka BIRN-ovog sajta Balkan Insight.

Nagrada za najboljeg mladog novinara istraživača dodeljena je Milici Šarić, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu Evropske unije u Srbiji stiglo je oko 40 radova, koje je ocenjivao petočlani žiri u sastavu: dr Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, dr Vladimir Barović, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Mladen Velojić iz Media&Reform centra Niš, Milan Antonijević, direktor YUCOM i Ljubica Gojgić, novinarka Radio-televizije Vojvodine.

Nagradu EU za istraživačko novinarstvo je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanjem slobode govora u medijima.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."