Evropska federacija novinara: Medijska cenzura je realnost u Srbiji

19.2.2015 | 15:35 Međunarodna organizacija reagovala na izjavu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da su potrebni dokazi za kršenje slobode medija u Srbiji Foto: Rojters

Kako je objavljeno na web sajtu Evropske federacije novinara (EFN), ova organizacija je danas na izjavu Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje, odgovorila da je cenzura u Srbiji realnost, nakon njegove kontroverzne primedbe iznete na konferenciji za novinare održanoj 15. februara pre njegove posete Skoplju.

Novinari koji su prisustvovali ovoj konferenciji navode da je komesar Han rekao „da je čuo to nekoliko puta (zabrinutost u vezi sa medijskim slobodama), ali da mu treba dokaz“. Takođe, rekao je „da je voljan da prihvati ovakve primedbe, ali da su mu potrebni i dokazi, a ne samo glasine“.

Kada su novinari nastavili sa pitanjima i kao dokaz za pogoršavanje slobode medija naveli to da je Srbija na svetskoj rang listi medijskih sloboda koju svake godine objavljuje organizacija Reporteri bez granica, pala sa 54. na 67. mesto u 2014. godini, Han je doveo u pitanje validnost takvog rangiranja i ponovio zahtev za konkretnim dokazima.

U pismu upućenom komesaru Hanu (verzija na engleskom jeziku), EFN je izrazila zabrinutost zbog nedostatka svesti o pritiscima na medije u Srbiji koji dolaze i od vodećih političara, ali i iz institucija EU.

„Alarmantno stanje medija u Srbiji nije glasina, već realnost. Novinari u Srbiji u neprekidnoj su borbi za svoja prava na slobodu izražavanja. U procesu pregovaranja sa državama kandidatima Evropska komisija bi trebalo da ostane neutralna i postavi standarde u ostvarivanju osnovnih prava u Evropskoj uniji. Ta prava su stubovi evropske demokratije i ne bi trebalo da budu kompromitovana“ rekao je predsednik EFN-a, Mogens Bliker Bjeregord.

Kako bi se suprotstavio tvrdnji da postoji malo dokaza o pritiscima na medije, EFN je naveo niz primera skorašnjih slučajeva kršenja medijskih sloboda u Srbiji.

Prema istraživanju koje je u decembru EFN obajavila u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije, oko 40% novinara je izjavilo da su povremeno izloženi cenzuri. Više od 90% novinara koji su učestvovali u anketi Konrad Adenauer Štiftunga prošlog septembra izjasnilo se da cenzura i auto-cenzura postoje u srpskim medijima.

Evropska federacija novinara zatražila je sastanak sa komesarom Hanom kako bi iznela dodatne dokaze o medijskim pritiscima u Srbiji.

Johanes Han je sinoć je pojasnio svoju izjavu “da su mu potrebni dokazi za gušenje slobode medija u Srbiji” i rekao da je potrebna otvorena i demokratska diskusija  među svim akterima, zasnovana na vladavini prava”.

BIRN je nakon Hanove izjave “o dokazima” izdao saopštenje o tome da je nedavna hajka na našu mrežu jasan je dokaz onoga što se dešava u Srbiji. Srpski premijer Aleksandar Vučić je pokrenuo talas napada u kojima smo nazvani “lažovima”, “plaćenicima” i “izdajnicima”.

 

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."