Dve nominacije za novinare BIRN-a za Nagradu za istraživačko novinarstvo Dejan Anastasijević

03.6.2020 | 15:39

Naši novinari Ana Ćurić, Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević ušli su u uži izbor za Nagradu za istraživačko novinarstvo

Danas su proglašene nominacije za Nagradu za istraživačko novinarstvo Dejan Anastasijević koju dodeljuje NUNS u kategorijama: elektronski mediji, onlajn mediji, štampani mediji.

U ovogodišnji uži izbor ušli su istraživački radovi naših novinara Ane Ćurić, Jelene Veljković i Aleksandra Đorđevića.

Prekogranično istraživanje novinara BIRN Srbija i kolega iz Mađarske, Ane Ćurić, Aleksandra Đorđević i Blanke Zoldi, “Javna rasveta: Orban i SNS” bavila se mrežom kompanija povezanih sa vladajućim strankama i njihovom angažovanju na sumnjivim tenderima za modernizaciju javne rasvete u Mađarskoj i Srbiji. Dok je serijal tekstova Aleksandra Đorđevića i Jelene Veljković redakcije BIRN Srbija “Otac ministra policije – povlašćeni trgovac oružjem” razotkrio korupciji u samom državnom vrhu Srbije.

Dokumentarac Dragana Gmizića “Grabljivci” o razmerama ribokrađe u Srbiji snimljen u produkciji “Grenfiled produkcije” iz Novog Sada i BIRN-a.

Za nagradu su konkurisali autori, samostalno, ili na predlog kolega za istraživačke novinarske radove objavljene u medijima u Srbiji od 5. marta 2019. do 20. marta 2020. godine. Ove godine, ukupno 38 istraživačkih novinara konkurisalo je za nagradu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije uz podršku Ambasade SAD već petnaest godina za redom povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja dodeljuje nagradu za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu. Od ove godine nagrada se zove po zaslužnom srpskom novinaru Dejanu Anastasijeviću.

Ove godine je zbog situacije nastale pandemijom virusa COVID-19, dodela nagrade odložena.

Nagrada se dodeljuje za istraživačke novinarske radove, koji se bave temama od velike važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, a koji otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Pobednici će biti proglašeni 11. juna 2020.

Ponosni smo na naše kolege.

Čestitamo svim nominovanim novinarima.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."