Dokumentarni film “Grabljivci” – problem ribokrađe u Srbiji

31.10.2019 | 10:14 Premijera filma „Grabljivci“ zakazana je za petak 1. novembar u 19 časova u Novoj Iskri na Dorćolu Kadar iz dokumentarnog filma, Foto: Youtube “Grabljivci”

Film govori o izraženom problemu ribokrađe u Srbiji, prateći aktivnosti ribočuvara, ribolovaca i aktivista za zaštitu prirode u namerama da spreče ilegalni ribolov, ali i prikažu posledice prekomernog iskorišćavanja ribljeg fonda u našoj zemlji.

Akteri filma ukazuju na nekontrolisano i neregulisano tržište ribom, zbog čega finansijski ispaštaju država i legalni proizvođači ribe. U filmu je dokumentovana slobodna prodaja strogo zaštićenih vrsta, koje se nalaze na ivici izumiranja, kao i prodaja ribe na mestima koja ne ispunjavaju osnovne sanitarne uslove.

Film je nastao na osnovu istraživanja BIRN-a koje je objavljeno u julu 2018. godine, a koje se bavi upravo problemom izumiranja kečige zbog prevelike potraženje, kao i nezakonitim ulovom kojem je izložena.

Jedan od autora istraživanja je i autor dokumentarnog filma – novinar Dragan Gmizić, osnivač produkcije „Greenfield“ iz Novog Sada. Gmizić je poznat i po ranijim filmovima koji se bave ekološkim prilikama u Srbiji – „Ravnica bez ptica“ i „Crna senka zelene energije“ koji su nagrađivani na domaćim i regionalnim festivalima.

Film je nastao u produkciji Greenfield produkcije, a u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom – BIRN Srbija, WWF Adria i AWP – Association for Widlife Protection.

Nakon projekcije filma biće održana diskusija na temu ribokrađe sa akterima filma.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."