Dodeljene nagrade za “Pokretače promena 2019”

21.11.2019 | 19:36 Na godišnjoj konferenciji o javnom zagovaranju u građanskom aktivizmu dodeljeno je pet nagrada najaktivnijim organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama čije je delovanje dovelo do promena u društvu  Dobitnici nagrada “Pokretači promena 2019”

Konferencija je održana u okviru projekta “Aktivni građani: bolje društvo – zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju” koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN Srbija) uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Cilj projekta je da doprinese jačanju demokratskog društva u Srbiji i da unapredi prakse javnog zagovaranja u civilnom društvu, prakse koje zastupaju interese lokalnih zajednica i aktivno uključuju građane u svoj rad.

Konferenciju je otvorila Vesna Đukić, generalna direktorka Beogradske otvorene škole, koja je istakla da suština demokratije leži u partnerstvu javnih vlasti, civilnog društva i građana kao i da je zagovaračka platforma organizacija, institucija i lokalnih samouprava bila prilika za promišljanje da li su postojeća okruženja i razvijene prakse dovoljno podsticajne da omoguće ova partnerstva.

“Pokrenuli smo godišnje nagrade za aktivne građane koje slave pokretače promena, motivisane građane u svojim naporima da poboljšaju svoj i život svojih sugrađana. Do kraja 2021. godine planiramo da uspostavimo saradnju i partnerstvo sa više od 50 organizacija civilnog društva i zajednički radimo na poboljšanju praksi, javnog zagovaranja i jačanja kapaciteta organizacija koje ih sprovode”, kazala je Đukić.

Prisutnima se obratila i Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, Misije USAID-a u Srbiji, koja je kazala da USAID podržava rad civilnog društva u Srbiji skoro dve decenije, posebno kada je reč o različitim inicijativama u oblasti zagovaranja. Prema njenim rečima, u poslednjih nekoliko godina zagovaranje kao osnovna delatnost civilnog društva ne postiže željene rezultate, prostor za dijalog se smanjuje i opada uverenje građana da mogu da utiču na promene oko sebe.

“Imajući u vidu važnost zagovaranja i našu želju da prepoznamo i podstaknemo dalji razvoj ove teme, vrlo smo ponosni što će se ove godine po prvi put dodeliti nagrade za različite vrste zagovaračkih inicijativa”, rekla je Pinčoti.

Cilj nagrada je da odaju priznanje i pruže finansijsku podršku neformalnim grupama odnosno uspešnim aktivističkim inicijativama koje su kroz rešavanje lokalnog, regionalnog ili nacionalnog problema od javnog značaja uspešno aktivirale veliki broj građana.

Nagrade su dodeljenje u pet kategorija. U kategoriji “Saradnjom do promena” – primer dobre prakse i uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija nagradu je dobio Odbor za ljudska prava Niš za inicijativu “Zajedno za pristupačnost”. Nagradu za “Prvi glas građana” – uspešno okupljeni građani kao nosioci poruke javnog zagovaranja – dodeljen je inicijativi Saveza mesnih zajednica “Ne za MHE”, sa Stare planine.

Inicjativa “Festival umetnosti – Rekonstrukcija” dobila je nagradu u kategoriji “Pohod na aktivizam”, dok su organizacije Prijatelji dece Srbije i Mreži organizacija za decu Srbije nosioci priznanja u kategoriji “Pokretači promena na nacionalnom nivou”. Pokretači promena na lokalnom nivou pripala je organizacijama “Žene juga” i udruženju žena “Lav”.

Komisija za dodelu nagrada donela je odluku da istakne još četiri inicijative za njihov rad, a to su grupa “Izađi” za doprinos izgradnji tolerancije u društvu i prvi organizovani Prajd u Novom Sadu, grupa “Inđijativa” za doprinos mladih razvoju lokalne zajednice, zatim ekološki pokret “Okvir života” za inovativnost i otvaranje prve banke semena u Srbiji i “Niška urbana gerila” za kreativnost u podizanju svesti javnosti o stanju u lokalnoj zajednici.

Pored opsežne medijske promocije i javnog priznanja, odabrane organizacije civilnog društva i neformalne grupe dobile su i robnu nagradu u vrednosti od 500 dolara.

 

Izvor: blic.rs

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."