Dodeljene EU nagrade za istraživačko novinarstvo u 2019

10.9.2019 | 12:55 Na svečanosti u EU info centru nagrađeni su najbolji radovi iz oblasti istraživačkog novinarstva objavljeni u 2018. godini.

Stevan Dojčinović i Dragana Pećo, Vladimir Kostić i Dina Đorđević, kao i Miloš Stanić osvojili su nagrade na EU konkursu za istraživačko novinarstvo u 2019, koje se po četvrti put dodeljuju za istraživačke radove objavljene u Republici Srbiji.

Prvu nagradu za najbolju priču u 2018 Lončar medicinskim izveštajima omogućio kriminalcu da izbegava suđenja osvojili su novinari KRIK-a za istraživanje o vezama srpskog ministra zdravstva sa članovima kriminalnog „zemunskog klana“. Pećo i Dojčinović su u temeljnom istraživanju, kako se kaže u obrazloženju žirija, dali jednu vrstu anamneze srpskog društva, koje nikako ne uspeva da raskine otrovne veze između kriminala i politike.

Novinari Vladimir Kostić i Dina Đorđević nagrađeni su drugom nagradom za serijal tekstova Male hidroelektrane: Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju” i  Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke“, koji govori o povezanosti ljudi iz najužeg okruženja Aleksandra Vučića sa unosnim poslovima izgradnje mini-hidoelektrana, bolne teme koja potresa ne samo Srbiju nego i ceo region Zapadnog Balkana.

Treću nagradu je osvojio Miloš Stanić za priču Toksične slavine: arsen u vodi“ koja se bavi problemom na koji način se građani jedne razvijene regije u Srbiji truju zbog nedostatka vode za piće i kako se rešavanje tog problama odlaže unedogled.

EU nagrade za istraživačko novinarstvo dodelio je međunardoni žiri u sastavu Bojan Pančevski, dopisnik Wall Street Journal iz Nemačke u funkciji predsednika žirija, Valeri Hopkins, dopisnica Financial Times za Južnoistočnu Evropu, član žirija i Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti, član žirija.

Pokrovitelj EU nagrade za istraživačko novinarstvo je EU Delegacija u Srbiji.

Na svečanosti dodela nagrada šefica političkog odeljenja EU delegacije u Republici Srbiji Nora Hajrinen rekla je da je podrška slobodi izeražavanja nešto načemu EU insitira i da se nada da će i ova nagrada biti dodatno ohrabrenje za novinare koji rade u Srbiji i celom regionu, jer je to u najboljem interesu građane tih država.

 

Dodela EU nagrade u Srbiji deo je tekućeg projekta „Podizanje kvaliteta vesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“, koji se finasira iz EU fonda, a sprovodi BIRN Hub u partnerstvu sa Thomson Media gGmbH (TM), International Federation of Journalists (IFJ), European Broadcast Union (EBU), Central European University (CEU CDMS), Media Association of South-East Europe (MASE), Center for Investigative Journalism of Montenegro (CIN CG), Independent Trade Union of Journalists and Media Workers in the former Yugoslav Republic of Macedonia (SSNM), BIRN Albania i BIRN Srbija. Cilj projekta je osnaživanje i podrška nezavisnom novinarstvu i novinarima, koji se bave istraživačkim novinarstvom.

      

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."