Dodela EU nagrada za istraživačko novinarstvo u Srbiji

06.9.2019 | 12:47 Svečana dodela EU nagrada za istraživačko novinarstvo u Srbiji održaće se u utorak 10. septembra s početkom u 11 časova u EU info centru u Beogradu

Nagrađene priče su objavljene ili emitovane u 2018. godini, a bave se slobodom izražavanja, vladavinom prava, transparentnošću, zloupotrebama moći, osnovnim ljudskim pravima, korupcijom i organizovanim kriminalom.

Nagradni fond za Srbiju u 2019. (za dostignuća iz 2018.) iznosi 10.000 evra.

Prva nagrada iznosi 5.000 evra, druga 3.000 evra i treća 2.000 evra.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo ima za cilj da skrene pažnju i promoviše izuzetna postignuća istraživačkih novinara i poveća vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Ovim se nastavlja realizacija projekta regionalnih nagrada EU za istraživačko novinarstvo u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Dodela EU nagrade deo je tekućeg projekta „Podizanje kvaliteta vesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“.

Svi partneri u projektu poseduju veliko iskustvo na polju slobode medija i priznati su na lokalnom i međunarodnom nivou kao snažne i nezavisne medijske organizacije.

Članovi žirija su istraknuti urednici, medijski eksperti i novinari, kao i izabrani predstavnici projektnog konzorcijuma, koji zadovoljavaju ove kriterijume.

Nagrade se dodeljuju godišnje u svih šest zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj.

Dodela EU nagrade u Srbiji deo je tekućeg projekta „Podizanje kvaliteta vesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“, koji se finasira iz EU fonda, a sprovodi BIRN Hub u partnerstvu sa Thomson Media gGmbH (TM), International Federation of Journalists (IFJ), European Broadcast Union (EBU), Central European University (CEU CDMS), Media Association of South-East Europe (MASE), Center for Investigative Journalism of Montenegro (CIN CG), Independent Trade Union of Journalists and Media Workers in the former Yugoslav Republic of Macedonia (SSNM), BIRN Albania i BIRN Srbija.

      

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."