Debata “Nova medijska ekonomija”

31.10.2014 | 17:18 Predstavljanje Izveštaja o konkursnom finansiranju medija

Na debati BIRN Srbija u Medija centruBeograd  o temi “Nova medijska ekonomija”, državni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković je podsetio da do 1. juna 2015. godine država mora da izađe iz vlasništva u medijima i da će od početka 2016. godine biti moguće potpuno projektno finansiranje medija na svim nivoima.

Autor istraživanja BIRN-a Tanja Maksić rekla je u Medija centru da je analizirano 179 konkursa, uglavnom na lokalnom nivou, i da se pokazalo da su proizvedeni programi ispod svakog standarda, da nema analitičkog i kritičkog pogleda na stvarnost, kao i da su ti sadržaji uglavnom reportažnog i beletrističkog žanra.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je programsko finansiranje i dalje mnogo bolje od direktnog davanja novca medijima i da je određivanje sredstava na konkursu bolje nego samovolja političara, ali da je mnogo toga i dalje nedorečeno.

Predstavnik Agencije za privatizaciju Dušan Šutanovac je podsetio da je za medije koje treba da budu privatizovani izabran model prodaje kapitala javnim nadmetanjem a da će, ukoliko taj proces ne bude uspešan, biti podeljeno pravo vlasništva zaposlenim bez naknade ili će medijska kuća biti ugašena i izbrisana iz registra medija.

Savetnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin podsetila je da do sredine juna 2015. godine u Srbiji mora da se okonča proces digitalizacije zemaljskog televizijskog signala i da nakon toga neće biti moguće štititi analogni signal od uticaja medija, kako iz Srbije tako i iz okolnih zemalja.

Izveštaj možete pročitati ovde.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."