BIRN Srbija organizuje trening za izveštavanje o digitalnim pravima

25.10.2023 | 21:53

Na treningu, 13 novinara i novinarki i predstavnika organizacija civilnog društva će se upoznati sa načinom istraživanja i izveštavanja o kršenju ovih prava, onlajn manipulacijama, propagandi u digitalnom svetu i (zlo)upotrebi veštačke inteligencije.

Trening će započeti Mila Bajić iz SHARE Fondacije, koja će učesnike upoznati sa pojmom digitalnih prava, objasniti šta ova prava pokrivaju, kako se štite, ali i krše.

Tijana Uzelac iz BIRN Srbije predstaviće učesnicima BIRN-ovu bazu podataka o kršenjima digitalnih prava u Srbiji i regionu, a novinar BIRN-a Aleksa Tešić govoriće o opasnostima koje donosi biometrijski nadzor i prevare na internetu.

Praktične savete o tome kako da koriste otvorene baze podataka, proveravaju činjenice, primene OSINT metode i veštačku inteligenciju učesnici će moći da čuju od novinara BIRN-a Miodraga Markovića, izvršne urednice BIRN Srbije Gordane Andrić i glavnog urednika BIRN Srbije Milorada Ivanovića.

Novinarka BIRN-a Jelena Zorić podeliće sa polaznicima svoja iskustva o izveštavanju o pričama zasnovanih na prepiskama putem enkriptovane komunikacije, a novinarka Anđela Milivojević o tome kako je izveštavala o osvetničkoj pornografiji.

Poslednjeg dana treninga, profesorka Fakulteta političkih nauka Aleksandra Krstić i pravnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Marija Babić govoriće o digitalnoj bezbednosti novinara i upoznati učesnike sa mehanizmima zaštite i pravnim okvirom, koji u Srbiji reguliše beznadnost novinara u digitalnom prostoru.

Praktične savete o balansu između slobode i bezbednosti na društvenim mrežama i o digitalnoj bezbednost učesnici će na kraju treninga dobiti od Sonje Kovačev, menadžerke za društvene mreže BIRN Srbije i Milorada Ivanovića.

Trening će se održati od 26. do 28. oktobra 2023. godine, na Divčibarama.

Poslednjeg dana treninga svi učesnici će imati priliku da podele svoje ideje za priče i druge sadržaje o kršenjima ljudskih prava u digitalnom prostoru, kao što su sloboda izražavanja i sloboda medija, pristup informacijama ili nasilje nad ženama i marginalizovanim grupama. BIRN će pružiti mentorsku i finansijsku podršku odabranim učesnicima kako bi obradili ove teme u skladu s novostečenim znanjima.

Trening se organizuje u okviru projekta „Izveštavanje o digitalnim pravima i slobodama“ koji realizuje nekoliko BIRN kancelarija u regionu, a finansira ga Evropska unija.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."