BIRN organizovao trening o izveštavanju o pranju novca i nelegalnim finansijskim tokovima

22.6.2023 | 12:47

BIRN je organizovao jednodnevni trening za novinare o praćenju nelegalnih finansijskih tokova i izveštavanju o pranju novca.

Novinari nacionalnih i lokalnih medija okupili su se u Beogradu 22. juna gde su novinari i urednici BIRN Srbije održali sveobuhvatnu obuku o praćenju i izveštavanju nelegalnih tokova novca. Cilj obuke bio je da se kolegama novinarima pruži uvid u iskustva i praktične alate potrebne za otkrivanje i izveštavanje o ovoj vrsti kriminala.

Tokom treninga, učesnici su imali priliku da saznaju kako se na osnovu dostupnih podataka mogu prepoznati potencijalni slučajevi pranja novca, na koji načine se pranje novca sprovodi i kakva je trenutna pravna praksa u vezi sa ovim slučajevima.

Predstavljeni su praktični saveti o pretraživanju dostupnih baza podataka i javnih registara i obradi i vizualizaciji podataka. „Pažnja posvećena detaljima bila je besprekorna, predavači su očigledno iskusni i proveli su nas kroz svaki korak istraživanja koristeći konkretne primere iz sopstvenog rada“, rekao je jedan od učesnika.

Trening je održan u sklopu projekta „Otkrivanje nelegalnih tokova novca na Zapadnom Balkanu“ koji finansira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."