BIRN na seminaru u organizaciji SKGO

17.9.2015 | 14:23

Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Srbije, Ministarstvom kulture i informisanja, Delegacijom Evropske unije i Misijom OEBS-a u Srbiji, a uz podršku Fondacije za otvoreno drustvo organizovala je 17. septembra seminar “Javni interes za građane i medije i novi način finansiranja medijskih sadržaja”.

Na skupu su učestvovali predstavnici lokalne samouprave, novinarskih i medijskih udruženja i relevantnih državnih institucija.

U ime BIRN Srbija govorila je Tanja Maksić o evaluaciji i praćenju ostvarivanja javnog interesa u informisanju. Ona je predstavila preporuke za unapređenje postojeće prakse konkursnog finansiranja za lokalne samouprave koje imaju veliku ulogu u primeni Zakona i sprovođenju medijskih reformi, kao i nalaze monitoringa koje je BIRN Srbija do sada sprovela.

Četvrtu godinu za redom, BIRN Srbija skuplja podatke i beleži modele budžetske potrošnje u medijskom sektoru. Na taj način mapirano je skoro tri milijarde dinara koje su 33 odabrane lokalne samuprave potrošile u medijskom sektoru u periodu od 2011. do 2013. godine. Dodatno, istraživanje o konkursnom finansiranju pokazuje da je potrebno usvojiti nove standarde u primeni ovog modela sufinansiranja medijskog sadržaja, naročito u pogledu evaluacije svrsishodnosti potrošenog budžetskog novca.

 

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."