BIRN na Samitu zemalja Zapadnog Balkana

26.8.2015 | 08:21 Dvodnevna konferencija u Beču, koja počinje danas, okupiće premijere i ministre spoljnih poslova i ekonomije Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije

Preporuke civilnog društva za medijske slobode, u čijoj je izradi učestvovala i BIRN mreža, biće predstavljene na Forumu organizacija cilvilnog društva.

Preporuke su rezultat zajedničkog napora velikog broja medijskih profesionalaca i stručnjaka koje za cilj imaju poboljšanje medijske situacije na celom Balkanu. Forum organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana nudi jedinstvenu priliku predstavnicima civilnog društva iz jugoistočne Evrope da iskažu svoje mišljenje i formulišu konkretne zahteve visokim predstavnicima Evropske unije, njenim državama članicama i vladama zemalja zapadnog Balkana.

Učešće na Forumu civilnog društva uzeće i komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, austrijski šef diplomatije Sebastian Kurc, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, njegov albanski kolega Edi Rama i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. Očekuje se i prisustvo 200 predstavnika civilnog društva iz oblasti kulture, ekonomije, medija i politike.

Samit je nastavak tzv. „Berlinskog procesa“ koji je nemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula u avgustu 2014. kako bi se pokazala politička posvećenost budućem proširenju Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."