BIRN domaćin konferencije o slobodi medija

11.6.2015 | 11:00 Povodom obeležavanja 10 godina rada, BIRN će biti domaćin regionalne konferencije o medijima, kako bi se razgovaralo o ključnim pitanjima koja utiču na medijski sektor i kako bi se predstavile preporuke organizacija civilnog društva sa čitavog Balkana vladama u cilju poboljšanja medijske situacije

Regionalna konferencija “Izazovi slobode medija“ u organizaciji Balkanske istraživačke mreže biće održana u petak, 12. juna, u Sarajevu, gde će direktori BIRN-a i medijski eksperti raspravljati o glavnim preprekama slobode medija na Balkanu.

“Mediji širom regiona su potpuno zarobljeni, kako ekonomski, tako i politički. U nekim zemljama je situacija alarmantna”, rekla je Gordana Igrić, direktorka BIRN regionalne mreže.

“Mislim da je važno da sagledate sliku u regionu. Neki od problema su specifični, ali neki su zajednički širom Balkana. Da bismo se suočili sa njima, moramo da preduzmemo jedinstvenu, zajedničku inicijativu”, rekla je Igrić.

Johanes Han, Komesar za proširenje EU, obratiće se učesnicima putem video poruke, dok će Florijan Biber, profesor na Univerzitetu u Gracu, predstaviti listu preporuka za balkanske vlade radi poboljšanja medijske situacije u regionu.

Preporuke su rezultat zajedničkog napora više od 30 medijskih profesionalaca i stručnjaka koji su se okupili u Sarajevu dan ranije na regionalnoj radionici o slobodi izražavanja kako bi razgovarali o pravima radnika, državnom finansiranju medija i javnih emitera, medijskom tržištu, transparentnosti vlasništva nad medijima i zastupljenosti ranjivih i marginalizovanih grupa.

Neki od stručnjaka koji su učestvovali u izradi preporuka su Remzi Lani sa Albanskog instituta za medije, Asja Roksa Zubčević iz bosanske Regulatorne agencije za elektronske komunikacije, Saša Leković, predsednik Društva hrvatskih novinara, Sami Kurteši, Zaštitnik građana Kosova, Dejan Georgievski iz makedonskog Centra za razvoj medija i Tatjana Jakobi iz Centra za razvoj sindikalizma u Srbiji.

Stručnjaci su se okupili u Sarajevu u okviru Foruma organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana, zajedničkog projekta ERSTE Fondacije, Fridrih Ebert Fondacije i Karl Rener Instituta, u bliskoj saradnji sa austrijskim Saveznim ministarstvom za Evropu, integracije i spoljne poslove.

Forum organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana nudi jedinstvenu priliku predstavnicima civilnog društva iz jugoistočne Evrope da iskažu svoje mišljenje i formulišu konkretne zahteve visokim predstavnicima Evropske unije, njenim državama članicama i vladama zemalja zapadnog Balkana.

Preporuke iz Sarajeva postaće deo šireg paketa preporuka civilnog društva koji će biti predstavljen u Beču na Samitu zemalja Zapadnog Balkana, koji će biti održan u avgustu.

Samit je nastavak tzv. “Berlinskog procesa“ koji je nemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula u avgustu 2014. kako bi se pokazala politička posvećenost budućem proširenju Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana.

BIRN proslavio 10 godina postojanja

Regionalna konferencija o medijima “Izazovi slobode medija” deo je deo obeležavanja 10. godišnjice BIRN-a.

BIRN je se prostire širom balkanskog regiona, sa lokalnim kancelarijama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Rumuniji i Srbiji.

Ona takođe ima mrežu novinara i urednika u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bugarskoj, Grčkoj i s vremena na vreme u Moldaviji.

Organizacija je veoma prisutna u medijima – onlajn, u štampi, na televiziji i na radiju. BIRN-ov vodeći sajt, jedan od 15 BIRN-ovih sajtova aktivnih na različitim jezicima , čita se u više od 200 zemalja širom sveta.

Ključna pitanja na Balkanu koja je BIRN identifikovao uključuju nedostatak slobode izražavanja, gubitak nezavisnosti medija, nedostatak dobrog upravljanja, odsustvo napora u borbi protiv korupcije, slab pristup pravdi i prava i nemogućnosti organizacija civilnog društva “za rešavanje pitanja od javnog interesa“.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."