BIRN dobitnik nagrade za slobodu medija Reportera bez granica

03.5.2020 | 15:15 Foto: Piqsels

U znak obeležavanja Svetskog dana slobode medija, austrijski ogranak Reportera bez granica dodelio je BIRN-u godišnju nagradu za slobodu medija.

Ogranak Reportera bez granica iz Austrije objavio je da je BIRN regionalna mreža, čiji je BIRN Srbija deo, nagrađen za hrabrost u istraživačkom novinarstvu u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, kao i za posvećenost u borbi za ljudska prava, demokratiju i pravdu za žrtve ratnih zločina.

Nagrada je dodeljena i osnivačici i regionalnoj direktorki BIRN-a  do 2018. godine Gordani Igrić, za doprinos u uspostavljanju BIRN mreže.

„Počastvovani smo ovim priznanjem naših austrijskih kolega. Nagrada je stigla u kritičnom trenutku za naš region gde su mediji neretko sputani političkim i poslovnim interesima kao i nedostatkom resursa za izveštavanje, posebno van granica svoje države“, rekla je direktorka BIRN mreže Marija Ristić.

Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo BIRN pokrenuta je 2004. godine kao mreža organizacija na Balkanu sa ciljem promocije slobode govora, ljudskih prava i demokratskih vrednosti.

BIRN ima svoje ogranke u Albaniji, Bosni i Hercegovini,  Kosovu, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji. Takođe obuhvata i uredništva u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Crnoj Gori, Poljskoj, Slovačkoj i Ukrajini.

Nagrada za slobodu medija austrijskog ogranka reportera bez granica The Press Freedom Award – A Signal for Europe, dodeljuje se svake godine vodećoj nevladinoj i neprofitnoj organizaciji koja štiti prava na slobodu i informisanje. Njena svrha je očuvanje nezavisnog i pluralističkog novinarstva i zaštita medijskih radnika.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."