BIRN demantuje da se nije bavio ulogom SAD u trgovini oružjem

08.6.2018 | 10:03 Povodom izveštaja „Glasna pištaljka: Novinarstvo je moćno oružje, novinari i uzbunjivači moraju imati zaštitu“ koji je objavljen na portalu pistaljka.rs dana 07.06.2018, a koji su preneli i drugi mediji, Balkanska istraživačka mreža demantuje tendenciozne i netačne tvrdnje u vezi sa serijom istraživanja o trgovini oružjem koje je BIRN objavio u toku ove i prethodne godine.

Na panelu „Novinari i vlast: Ko koga kontroliše“ u prisustvu javnosti i zvaničnika, iznete su tvrdnje Vladimira Radomirovića, urednika portala pistaljka.rs i predsednika Udruženja novinara Srbije, da je BIRN u svojim istraživanjima pisao „o snabdevanju terorista oružjem, ali da nije naveo da je i Amerika u to umešana“.

Prema pisanju portala pistaljka.rs jedna od učesnica panela, bugarska novinarka Diljana Gajtandzijeva, prokomentarisala je da „smatra da je to zbog toga što se BIRN finansira iz američkih fondova“.

BIRN podseća da je detaljno i u više navrata istraživao trgovinu oružjem, koja se odvijala preko dve rute: preko Saudijske Arabije i preko SAD-a. Od toga se sedam istraživačkih priča bavilo upravo ulogom Amerike i američkih institucija u kupovini i prodaji oružja za Siriju.

Na osnovu BIRNovih istraživanja, nemački tužilac pokrenuo je istragu o ulozi Nemačke kao posrednika u ovom poslu.

Nedavno je i Al Jazeera UK, zajedno sa BIRN-om, uradila dokumentarni film na tu temu, u kome je jedna od sagovornica bila i novinarka Diljana Gajtandžijeva.

Za gore navedenu seriju istraživanja, BIRN tim je dobio više nagrada u regionu i svetu, uključujući i prestižnu Global Shining Light Citation of Excellence koju dodeljuje Globalna mreža za istraživačko novinarstvo, GIJN.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."