BIG DEAL: Spora implementacija sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

20.4.2016 | 13:49

Tri godine nakon potpisivanja “Prvog sporazuma o glavnim principima normalizacije” odnosa Beograda i Prištine, samo četiri od 14 sporazuma je implementirano, formiranje Zajednice srpskih opština predstavlja izazov za političku stabilnost Kosova, vladavinu prava, kao i kredibilitet Evropske unije zaključak je izveštaja BIG DEAL inicijative, civilnog nadzora nad pregovorima između Kosova i Srbije predstavljenog 19. aprila u Prištini.

Govoreći o izveštaju “Čudno žongliranja: Ustavna nesigurnost, politička nestabilnost i vladavina prava u dijalogu Kosovo-Srbija”, Bodo Weber iz Saveta za politiku demokratizacije, autor izveštaja, istakao je da su EU i SAD stalno tolerisale slabost demokratije i vladavine prava na Kosovu čineći dijalog između Beograda i Prištine svojim prioritetom. “SAD i EU moraju da pokažu potpunu posvećenost kao i poštovanje ustavnih i zakonskih temelja države Kosovo u okviru Srpsko-kosovskog dijaloga”, dodao je Weber.

Izveštaj nadgleda put ka implementaciji glavnih sporazuma nakon decembarske presude kosovskog Ustavnog suda o opštim principima buduće Zajednice srpskih opština. Takođe u izveštaju se poziva Evropska služba za spoljne poslove da “angažuje međunarodne eksperte na teme ustavnog prava, oblika pozitivne diskriminacije u multietničkim politikama i lokalne samouprave da učestvuju u procesu izrade Statuta buduće Zajednice srpskih opština.”

Pričajući o napretku kome je inicijativa BIG DEAL doprinela Tanja Maksić koordinator programa BIRN Srbija, navela je da je inicijativa ponosna na to što je, nakon stalnog izražavanja zabrinutosti u vezi sa transparentnošću procesa, Evropska služba za spoljne poslove objavila neke od sporazuma na svom sajtu kao i na to što je Vlada Srbije počela sa izradom izveštaja o statusu implementacije sporazuma.

“BIG DEAL je takođe zahtevao da delegacije Srbije i Kosova smanje troškove putovanje zbog toga što je ljude koštalo čitavo bogatstvo da pređu granicu od jednog suseda do drugog i drago mi je da su ti troškovi znatno smanjeni”, istakla je Maksić.

Direktorka BIRN-a Kosovo Jeta Xharra istakla je da diplomate iz EU i SAD treba da pošalju jasne signale i Prištini i Beogradu da je primena svih ostalih sporazuma koji su na čekanju podjednako važna kao i onaj o Zajednici srpskih opština.

“Pet godina nakon što je Kosovsko-srpski dijalog počeo, Kosovo i Srbija odbijaju da priznaju jedni drugima diplome. Nacrt Zakona o katastru je blokiran dve godine bez ikakvog napretka, a ljudi na Kosovu još uvek nemaju operativni telefonski kod uprkos činjenici da su dva sporazuma koja se tiču ovog problema potpisana”, objasnio je Faik Ispahiu, izvršni direktor Internews Kosova.

Specijalni zastupnik EU za Kosovo, Samuel Zbogar, rekao je da je posao Evropske unije da osigura nastavak dijaloga i da Brisel smatra da je dijalog u interesu Kosova.

Prema rečima pomoćnika ministra za lokalnu upravu Bajrama Gecaja, od sada kosovski Ustavni sud treba da odlučuje o svakoj novoj fazi statuta konstituisanja Asocijacije/Zajednice srpskih opština. “Nismo započeli dijalog da bismo se šalili ili prkosili Beogradu, već zbog isteresa Kosova”, rekao je Gecaj.

BIG DEAL je platforma za nadzor civilnog društva nad  dijalogom Kosovo-Srbija koju predvode BIRN Kosovo i BIRN Srbija. Članovi BIG DEAL-a su i Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) iz Severne Mitrovice, Centar za evroatlantske studije iz Beograda i Savet za politiku demokratizacije iz Berlina.

Izveštaj Čudno žongliranja: Ustavna nesigurnost, politička nestabilnost i vladavina prava u dijalogu Kosovo-Srbija (pdf)

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."