Bez ušteda na diskrecionim troškovima

30.12.2015 | 14:00 Novi podaci u BIRN-ovoj bazi diskrecionih troškova pokazuju stare trendove - ni manji, ni transparentniji troškovi specijalizovanih i usluga po ugovoru.

Sredinom ovog meseca, 12. decembra 2015, Skupština Srbije usvojila je Zakon o budžetu za 2016. godinu. Projektovani su prihodi od 997,4 milijarde, rashodi od 1,119 milijardi dinara, manji deficit nego u 2015.godini, a najavljen je nastavak politike štednje.

I pored proklamovane politike štednje u budžetu za 2016. godinu došlo je do povećanja ukupnih planiranih troškova za specijalizovane i usluge po ugovoru u odnosu na prethodnu godinu.

Skupštinsku raspravu o budžetu obeležila je i debata u vezi sa diskrecionim troškovima, odnosno troškovima za „usluge po ugovoru’’ i  „specijalizovane usluge”.  Opozicioni poslanici su ukazali na netransparentnost i uvećanje ovih troškova, pre svega za usluge po ugovoru, što su tumačili diskrecionim ovlašćenjima Vlade da zapošljavaju nove ljude mimo konkursa. Ministar Vujović odbacio je ove kritike i rekao rekao da najveći deo para za usluge odlazi na plate naučnih radnika.

Trend povećanja ukupnih planiranih troškova za specijalizovane i usluge po ugovoru postoji već godinama unazad, što pokazuju podaci do kojih je BIRN došao i koji se nalaze u bazi Diskrecioni troškovi 2010-2014.

Opširnije čitajte ovde.

 

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."