Analiza: Uzrok smrti Dade Vujasinović i dalje pod znakom pitanja

19.7.2016 | 14:36 Veštačenje Instituta za forenzička istraživanja u Hagu nije dalo odgovor na pitanje da li je uzrok smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović ubistvo ili samoubistvo

U nalazu Instituta za forenzička istraživanja u Hagu, u koji je BIRN imao uvid, piše da ispitivanja sprovedena na osnovu raspoloživih podataka koji se odnose na biološke tragove i DNK analizu, obdukcioni nalaz, ispitivanje oružja i municije, i procene razdaljine sa koje je pucano, nije bilo moguće isključiti ni ubistvo ni samoubistvo.

Dokumentacija u vezi sa smrću novinarke dostavljena je Institutu u Hagu pre gotovo godinu dana. Slučaj je poveren tom institutu na predlog Komisije za ispitivanje ubistava novinara, radi superveštačenja dosadašnjih suprotstavljenih nalaza – onog iz 1994. prema kojem je uzrok smrti, najverovatnije, suicid, i onog iz 2008. kada je balističar Vlada Kostić zaključio da se „najverovatnije radi o ubistvu, naročito kad se ima u vidu da su u telu pokojne pronađena dva filcana čepa, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa”.

Eksperti instituta u Hagu u svom nalazu kažu da na osnovu istraživanja u vezi sa upotrebljenim oružjem i municijom, nisu mogli da izvedu konačne zaključke koji se odnose na način smrti Dade Vujasinović.

„U tom ispitivanju bilo je samo indicija da je ispaljen jedan hitac. Indicija da je po sredi ubistvo koje se bazira na sugestiji da su ispaljena dva hica zbog postojanja dva filcana čepa, može biti odbačena“, zaključuju haški eksperti u nalazu.

Ipak, i pored takve ocene, eksperti na osnovu istraživanja procene rastojanja mesta sa kojeg je pucano, ne odbacuju ni mogućnost da je Dada Vujasinović ubijena.

„U slučaju ubistva moguća je bilo koja razdaljina. Na osnovu rezultata procene razdaljine sa koje je pucano, ubistvo ne može biti isključeno“, navodi se u nalazu iz Haga.

Haški eksperti objašnjavaju u nalazu da nisu mogli da isključe ubistvo, ali ni samoubistvo ili slučajnu smrt, jer im nije bila dostupna odeća žrtve, zbog čega nije moglo biti urađeno vizuelno ispitivanje i hemografsko testiranje.

Zbog čega još uvek nije moguće utvrditi uzrok smrti Dade Vujasinović, šta kažu haški eksperti, šta domaći, a šta roditelji novinarke pročitajte u našoj analizi.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."