NUNS

21.11.2014 | 21:40

Nezavisno udruženje novinara Srbije osnovano je 26. marta 1994. godine kao vanstranačka, profesionalna organizacija. Nezavisno udruženje novinara Srbije osnovali su novinari, nezadovoljni radom Udruženja novinara Srbije. Inicijatori su bili članovi Upravnog odbora Fonda solidarnosti i predstavnici tridesetak redakcija širom Srbije, mahom okupljenih u Sindikatu „Nezavisnost“, među kojima je bilo mnogo onih koji su napustili UNS. NUNS danas ima preko 3300 članova.

Osnovni ciljevi Udruženja su:

  • slobodno novinarstvo i pluralistički mediji,
  • unapređivanje profesionalnih i etičkih standarda,
  • zaštita prava i interesa novinara (medijskih profesionalaca), uključujući sindikalnu i pravnu zaštitu,
  • međusobna saradnja novinara i novinarskih organizacija u zemlji i inostranstvu.

Udruženje preduzima različite aktivnosti sa ciljem da utiče na zakonsku regulativu u oblasti informisanja, kao i na poštovanje prava na slobodu izražavanja mišljenja i informisanja.

NUNS se bavi i organizovanjem seminara i edukacijom novinara, i izdavačkom delatnošću. Periodično izdaje stručni časopis Dosije, a od 1. decembra 2010. informisanje članstva odvija se putem Newslettera NUNS-a.

NUNS dodeljuje godišnju novinarsku nagradu Dušan Bogavac za etiku i hrabrost, u saradnji sa istoimenim Fondom, osnovanim 1991. godine. Udruženje se finansira od članarine, iz donacija i prihoda Medija centra iz Beograda, čiji je NUNS osnivač. NUNS je od 1994. član Međunarodne federacije novinara (IFJ) sa sedištem u Briselu i Evropske federacije novinara (EFJ).

Više o NUNS-u možete pročitati ovde.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."