Novosadska novinarska škola

06.11.2015 | 15:46

Novosadska novinarska škola (NNŠ) je organizacija civilnog društva koja se bavi razvojem i profesionalizacijom medijske sfere u Srbiji i regionu, poštuje vrednosti istine, znanja i kritičkog pristupa u višejezičnom, višekulturnom i višenacionalnom okruženju i neguje odmeren i tolerantan dijalog.

Novosadska novinarska škola postoji od 1996. godine, a kao nevladina organizacija deluje od 1998. godine.

Projektne aktivnosti organizacije usmerene su na: podizanje profesionalnih kapaciteta u medijskom sektoru; monitoring i analizu medijskih sadržaja; edukovanje različitih ciljnih grupa o medijskoj pismenosti kao i javno zagovaranje koje doprinosi demokratizaciji i razvoju građanskog društva i promociji evropskih vrednosti.

Za sve navedeno NNŠ nudi znanja koja afirmišu komunikaciju, bez diskriminacije, etnicizma, konfesionalizma, seksizma i rasizma.

NNŠ je uspostavila izuzetnu saradnju sa mnogobrojnim domaćim i stranim medijima i obrazovnim institucijama i organizacijama iz vladinog i nevladinog sektora.

NNŠ je od 2000. godine članica Mreže Jugoistočne evrope za profesionalizaciju medija (SEENPM) u okviru koje je realizovala različite obuke za podizanje profesionalnih kapaciteta i senzibilisanje urednika i novinara za izveštavanje o različitim temama i ciljnim grupama. Istovremeno realizovani su i treninzi za osposobljavanje mladih istraživača koji se bave medijskim politikama i projektima javnog zagovaranja.

NNŠ je takođe i jedna od osnivača mreže Medijska inicijativa, međunarodnog konzorcijuma osnovanog 2005. godine koji okuplja medijske eksperte i aktiviste iz BiH, Hrvatske i Srbije. Misija konzorcija je da podstiče slobodnu cirkulaciju informacija, razmenu ideja i iskustava u sferi medija na zapadnom Balkanu.

Od aprila 2014. godine NNŠ je zvanično postala članica međunarodne asocijacije Media and Learning – MEDEA za medijsku pismenost. Osnovni cilj asocijacije je da promoviše i podstiče medije kao alat za unapređivanje inovativnosti i kreativnosti u školstvu na svim nivoima obrazovanja u Evropi.

NNŠ je od osnivanja dobila nekoliko međunarodnih nagrada. Poslednju u nizi dodelila je 2013. godine ERSTE fondacija pod nazivom Počasna nagrada za socijalne integracije za projekat „Dan u tvojim cipelama”.

Više o Novosadskoj novinarskoj školi možete pročitati ovde.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."