Istinomer

06.11.2015 | 15:37

Istinomer je građanski aktivistički poduhvat izgradnje i održavanja interaktivnog sajta na kome se citiraju, analiziraju, ocenjuju i komentarišu važne izjave političara i drugih javnih ličnosti. Izjave se ocenjuju po kriterijumima istinitosti, doslednosti i ispunjenja obećanja.

Istinomer uređuje tim novinara, političkih analitičara, drugih stručnjaka i aktivnih građana koji prikupljaju i grade bazu podataka o izjavama javnih ličnosti, analiziraju i upoređuju te izjave, ocenjuju ih po kriterijumima istinitosti, doslednosti i ispunjenja obećanja i pokreću inicijative tražeći odgovornost za javno izgovorenu reč u politici i javnom životu u Srbiji. U stvaranju sajta učestvuju i čitaoci, šaljući komentare, predloge i inicijative. Rad uređivačkog tima Istinomera usmerava i pomaže Savetodavni odbor sastavljen od istaknutih vanstranačkih stručnjaka za javnu komunikaciju, političke i druge društvene nauke.

Istinomer poziva političare i druge javne ličnosti na odgovornost za javno izgovorenu reč i obećanja. Građane poziva na dobro pamćenje, pažljivu proveru i povezivanje pročitanog, zdrav razum, objektivnost i aktivizam. Istinomer je svakodnevna alatka za sve ljude koji uvažavaju činjenice, osnovnu matematiku, objektivnost i proverljivost. Namenjen je onima koji teže realnom i istinitom sagledavanju onoga čime se politika i političari bave.

Iza Istinomera, kao neprofitnog projekta, stoji udruženje građana CRTA iz Beograda, osnovano 2002. godine, kao i niz drugih donatora, građana-pojedinaca i neprofitnih organizacija zainteresovanih za jačanje odgovornosti za javnu reč u politici u Srbiji. Projekat Istinomer je otvoren za izdavanje oglasnog prostora i druge slične komercijalne aktivnosti u budućnosti, ali isključivo radi investiranja zarade u osnovnu delatnost Istinomera i CRTA.

Više o Istinomeru možete pročitati ovde.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."