Cenzolovka

06.11.2015 | 15:33

Cenzolovka je sajt koji informiše javnost o pitanjima od značaja za slobodu medija u Srbiji. Sajt je osnovala Slavko Ćuruvija fondacija 2014. godine.

Svrha Cenzolovke je da na odgovoran, argumentovan i otvoren način doprinese održanju debate i da u nju uključi što veći broj medijskih profesionalaca, nezavisnih stručnjaka, predstavnika vlasti, ali i običnih građana.

Cenzolovka obrađuje i čuva od javnog zaborava slučajeve poput „Feketića“, „Obrenovca“ i „Doktorata“ tako što prikuplja i na jednostavan način predstavlja sve javno dostupne informacije (izveštaje, analize, mišljenja stručnjaka, relevantna dokumenta i dr.) od značaja za njihovo razumevanje. Cenzolovka pritom ne donosi sud o tim slučajevima, već omogućava korisnicima da direktnim uvidom u njihovu hronologiju i sadržinu sami donesu zaključak. Na isti način se beleže i svi drugi slučajeve iz medijske sfere za koje postoji bojazan da sadrže elemente cenzure ili neki drugi oblik pritiska na medije i novinare koji direktno ugrožava pravo javnosti da zna.

Cenzolovka prati proces usvajanja i implementacije „medijskih zakona“, druge društvene i političke procese koji utiču na stepen slobode govora i slobode medija u Srbiji, kao i sve aktuelne događaje u regionu i svetu.

Više o sajtu Cenzolovka možete pročitati ovde.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."