Volim da koristim fitness aplikacije, broje korake i potrošene kalorije, preporučuju dnevne fizičke aktivnosti, itd. Ali me brine što prikupljaju veliki broj ličnih podataka

Život bez mobilnog telefona u današnjem okruženju je nezamisliv. Aplikacije, slike, kontakti, prepiske i drugi osetljivi podaci čuvaju se na uređaju koji uglavnom staje u džep i “poznaje” nas bolje nego mnogi ljudi kojima smo okruženi. Ekonomija podataka dovodi do toga da smo zarad koristi od tehnologije trampili deo privatnosti, što naravno ne znači da treba da isprobamo svaku aplikaciju koja postoji i dajemo joj podatke o našim aktivnostima. Pre nego što instalirate aplikaciju, proverite na Google i Apple prodavnicama kakve su joj recenzije, da li ima politiku privatnosti, kao i šta sve skuplja od podataka – probajte da pronađete najmanje intruzivnu.

Ukoliko sumnjate da su vaši podaci zloupotrebljeni potrebno je da se obratite Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

 

 

Kampanja se realizuje u okviru projekta Akcija za digitalna prava – unapređenje slobodnog protoka informacija i integriteta medija koji partnerski sprovode BIRN Srbija i SHARE Fondacija, uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.

Stavovi izneti u kampanji isključiva su odgovornosti BIRN Srbije i SHARE Fondacije i ne odražavaju nužno stavove donatora, Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.