Stižu mi naručene knjige, ali kurirska služba traži da pošaljem skeniranu ličnu kartu.

U situaciji kada vam neko traži skeniran lični dokument (pasoš, lična karta) za usluge gde nije potrebno da dokazujete identitet probajte da potražite drugog pružaoca usluge jer se vaš dokument može izložiti nizu rizika. Ne možete da znate kakve su mere zaštite primenjene, ko zapravo ima pristup skeniranim dokumentima. Postoji i rizik da se lični dokument zloupotrebi za falsifikovanje, da podaci dospeju u ruke malicioznih aktera, da postanete žrtva krađe identiteta i tome slično. Generalno treba izbegavati da se lična dokumenta u digitalnoj formi aplouduju na internet.

Ukoliko sumnjate da su vaši podaci zloupotrebljeni potrebno je da se obratite Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

 

 

Kampanja se realizuje u okviru projekta Akcija za digitalna prava – unapređenje slobodnog protoka informacija i integriteta medija koji partnerski sprovode BIRN Srbija i SHARE Fondacija, uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.

Stavovi izneti u kampanji isključiva su odgovornosti BIRN Srbije i SHARE Fondacije i ne odražavaju nužno stavove donatora, Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.