Redovno kupujem preko društvenih mreža i ostavljam lične podatke (adresa, broj telefona, datum rođenja). Da li mogu da se zloupotrebe?

Na društvenim mrežama svako sa malo znanja i tehničkih mogućnosti može da otvori nalog i nudi različite proizvode. Međutim, treba biti naročito obazriv i voditi računa ko stoji iza navedenih stranica i da li to može da se potvrdi, da li postoji zvanični sajt ili drugi onlajn izvor putem koga je moguće kupiti proizvode od istog trgovca, kao i da li postoje korisničke recenzije prodavca. Ne možete biti sigurni da li će nepoznat nalog na društvenim mrežama da prodaje ili ustupa trećim licima vaše podatke, ili ih upotrebi u neke druge svrhe.

 

Ukoliko sumnjate da su vaši podaci zloupotrebljeni potrebno je da se obratite Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

 

Kampanja se realizuje u okviru projekta Akcija za digitalna prava – unapređenje slobodnog protoka informacija i integriteta medija koji partnerski sprovode BIRN Srbija i SHARE Fondacija, uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.

Stavovi izneti u kampanji isključiva su odgovornosti BIRN Srbije i SHARE Fondacije i ne odražavaju nužno stavove donatora, Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.