Projekat Participativno budžetiranje završen u 10 lokalnih zajednica u Srbiji

06.7.2016 | 10:00 Nakon 2 godine trajanja projekta, 10 gradova i opština širom Srbije u saradnji sa BIRN-om i NALED-om, uspešno su realizovali sve aktivnosti sa ciljem uvođenja prakse učešća građana u proces donošenja odluka o lokalnim budžetima BIRN Srbija Participativno budzetiranje

U periodu od decembra 2014. do juna 2016. godine u procesu Participativnog budžetiranja učestvovalo je oko 16.000 građana. Preko 200 predstavnika organizacija civilnog društva prisustvovalo je na završnim radionicama posvećenim uključivanju OCD-a u projekat koje su bile održane od aprila do juna 2016.

Kako bi bili deo procesa donošenja odluka u lokalnim samoupravama, građani su imali priliku da predlažu projekte koji će biti finansirani iz budžeta, a doprineće poboljšanju kvaliteta mesta u kojima žive.

IMG_9007

Za realizaciju 53 izabrana projekta, od ukupno 2400 predloženih, iz budžeta lokalnih samouprava izdvojeno je oko 800.000 evra.

Projekte su pored građana predlagale i lokalne samouprave, dok su pravo glasa za one koji će biti finansirani imali svi stanovnici 10 opština i gradova.

Nakon izabranih projekata 200 građana, predstavnika nevladinih organizacija, medija i biznis zajednice učestvovalo je u Lokalnim budžetskim forumima na kojima se raspravljalo o budžetima lokalnih zajednica za 2016. godinu.

IMG_2046

U okviru projekta izrađeno je 10 Građanskih vodiča kroz budžete opština i gradova koji imaju za cilj da na jednostavan i razumljiv način predstave kako budžeti nastaju, za šta se troši novac i sve najbitnije informacije u vezi sa njima.

IMG_1921

Zaposleni u lokalnim samoupravama koji su aktivno radili na projektu prošli su neophodnu edukaciju, a eksperti za online nastup dali su preporuke lokalnim samoupravama kako da uspešnije komuniciraju sa građanima uz pomoć online platformi koje koriste.

U projektu Participativno budžetiranje učestvovali su Pirot, Sremska Mitrovica, Šabac, Vračar, Pančevo, Sombor, Trstenik, Ruma, Zrenjanin i Knjaževac.

BIRN Srbija će u okviru budućih aktivnosti nastojati da nastavi sa realizacijom ovog projekta i da u proces uključi još gradova i opština u Srbiji.

Kako je izgledao projekat i kakvi su utisci ljudi koji su u njemu učestvovali pogledajte u našem filmu:

Projekat Participativno budžetiranje finansiraju EU u okviru programa „Podrška civilnom društvu 2013″ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."