Hronologija napada na BIRN

16.1.2015 | 19:05

18 januar – Prema mišljenju Zorana Panovia, glavnog urednika lista Danas, reakcija premijera na istraživanje BIRN-a vratila nas je u devedesete.

17. januar – I reditelj Emir Kusturica se pridružio napadima na BIRN, nazivajući nas “neokolonijalistikom organizacijom”.

17. januar – Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije, napisao je u tekstu za list Politika da je “BIRN najgrublje napao Vladu”.

16.januar – Premijer je izjavio da je njegova krupna greška odnos prema NVO sektoru.

16. januar – BIRN je uputio otvoreno pismo Vladi RS i EPS-u i tražio odgovore na pet pitanja.

16. januar – Oko 40 organizacija civilnog društva pozvalo je državne institucije da ispitaju saznanja BIRN-a. Pogledajte ceo poziv ovde.

16. januar Svetska banka odbija da dostavi izveštaj kojim je kontroverzni tender ocenjen kao čist.

16. januar – Sajt cenzolovka.rs objavio je šaljivu priču “ŽMURIĆI: Zašto, u stvari, čika NUNS nosi bradu a čika BIRN brkove”.

16.januar – Napadi na BIRN nastavljeni su i u skupštinskoj sali. Poslanik SNS-a Mirko Atlagić rekao je da su medijski napadi na premijera opasni po njegovu ličnu bezbednost, što „nije zabeleženo u ljudskoj civilizaciji“

16. januarMagazin „Tabloid“ izrazio je podršku BIRN-u i Slobodanu Georgievu: „Bila sam veoma iznenađena da u Srbiji postoji tako pristojan profesionalac, koji se nije gađao padežima, niti uvlačio bilo kome, već je dosledno branio istraživačko novinarstvo, kojeg danas u Srbiji ima tako premalo.”

15. januar – Portal tvojstav.com pružio je priliku da javnost kaže šta misli o slučaju „Tamnava“.

15. januarBiro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je tužilaštvo da ispita tvrdnje iz teksta „Ispumpavanje kopa i budžeta“. Umesto očekivane reakcije tužilaštva suočeni smo sa „medijskim ljaganjem“ onih koji su ukazali na (moguće) zloupotrebe i kršenje zakona. Činjenica da su predvodnici „medijskog ljaganja“ najviši predstavnici izvrše vlasti dodatno spušta i ovako nizak „rejting“ Srbije kada je u pitanju vladavina prava i sloboda medija.

15. januar – Pogledajte kako je nedeljnik “Vreme” dokumentovao sve napade na BIRN.

15. januar – Tabloid “Informer” smestio je BIRN na naslovnu stranu uz optužbe da smo hteli da “otmemo 23,2 miliona evra od građana Srbije”.

Automatically generated PDF from existing images.

“Umesto da se izvini zbog sramnih laži I falsifikata, šef BIRN Slobodan Georgiev i dalje napada državu zbog cenzure!”

14. januar – Pogledajte gostovanje Slobodana Georgieva (BIRN) u emisiju “Novi dan” TV N1.

14. januar – Sajt cenzolovka.rs kritikovao je medije što nisu preneli tekst “Ispumpavanje kopa i budžeta”, ali su preneli sve optužbe vlasti uzrokovane našim istraživanjem.

14. januar – Sociolog Jovo Bakić: “Kumovski interes iznad javnog interesa.”

14. januarGostujući u vestima TV B92, Slobodan Georgiev (BIRN) rekao je da “nismo manipulisali informacijama I da stojimo iza onoga što smo objavili.”

92490689454b5744a2eab6889597515_640x301

Napomenuo je i da izjava predstavnika Svetske banke nije objavljena na sajtu Svetske banke.

“To je stav , ali se mi nismo bavili Svetskom bankom u tekstu i nisam razumeo iz koje perspektive predstavnica Vesna Kostić komentariše naš tekst”, dodao je Georgiev.

Vladimir Đukanović (SNS), koji je takođe imao priliku da iskaže stav o ovom sličaju, rekao je da “Svetska banka ne daje tek tako sredstva” i da je “neverovatno da neko sumnja u kredibilitet Svetske banke”. “Meni je ona kredibilnija od BIRN koji objavljuje tekstove sličnim onima koji se objavljuju u Miškovićevim, u “Vremenu“. Meni je neverovatno da se neko ovako ponaša, ovo je dilentatizam u novinarstvu i ako neko smatra da Svetska banka nije kredibilna, svaka mu čast“, naveo je Đukanović.

14. januar – Gordana Igrić, regionalna direktorka BIRN-a, govorila je o istraživanju “Tamnava” u emisiji “1 na 1” autorke Danice Vučenić na RTV Vojvodina.

gordana-igric_660x330

14. januar – Pod naslovom “Mi nismo BIRN”, Politika je objavila autorski komentar glavne urednice Ljiljane Smajlović, u kome dovodi u pitanje integritet novinarskog rada BIRN-a.

13. januar – Novinar Radija Slobodna Evropa napisao je kratku pesmu “Vučić BIRN-u: Čitajte korisne knjige, a ne štetne ugovore!”.

13. januarSaopštenje Delagacije EU u Srbiji

“Jedan od 19 korisnika je i Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) čiji projekat nastoji da ojača ulogu medija u borbi protiv korupcije, pružanjem podrške istraživačkom novinarstvu, formiranjem baze podataka za novinare i priručnika za novinare, davanjem preporuka u kreiranju politika i učešćem u javnim slušanjima u Skupštini. Projekat predviđa istraživanje u okviru pet oblasti: mediji, javne nabavke, prostorno planiranje i izgradnja, stranačka kontrola javnih resursa i sredstava i zdravstvo.”

12. januar – Karikaturista Marko Somborac iz svog ugla je prikazao sukob Vučić-EU nakon slučaja “Tamnava”

Somborac

12. januar – U intervjuu za seebiz.eu portal, Slobodan Georgiev (BIRN) je rekao da Vučića više zanima uređivanje medija nego vođenje države.

“Srbija nema mainstream medije koji smeju kontinuirano da rade na monitoringu vladinih politika, već su se pretvorili u kanal za veličanje lika i dela Aleksandra Vučića. A ako nema slobodnih medija, koji moraju sami da se bore sa svojim čitaocima i gledaocima za slobodu, nema ni slobodne države.”

12. januar – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da polemika na relaciji Vučić-EU pokazuje da samo članovi Vlade Srbije nemaju pravo na svoje mišljenje.

“Već sam upozoravao premijera Vučića da će, kada do toga dođe, ostajati sam i u takvim borbama neće imati podršku koalicionih partnera. Pokazalo se da sam bio u pravu. Evidentno je da niko iz SPS ne želi da brani stav Vlade Srbije, kao da je tenderom za ispumpavanje vode rukovodio kabinet premijera, a ne Ministarstvo rudarstva i energetike na čijem čelu je upravo kadar SPS”, rekao je Stefanović.

12. januar – Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije i bivši predsednik Srbije, rekao je za Blic da je Vučićeva reakcija bila preterana.

12. januar – Povodom napada na BIRN, oglasio se i Centar za evroatlantske studije, na čelu sa Jelenom Milić. Oni su kritikovali odgovor premijera Srbije institucijama EU i da to može da ugrozi odnose EU i Srbije.

12. januar – Reakcija na BIRN-ov tekst stigla je i iz Svetske banke. Vesna Kostić iz Kancelarije Svetske banke u Srbiji kaže da je Svetska banka pristala da se ta procedura sprovede po srpskim propisima, a ne po sopstvenim propisima javnih nabavki, jer je ceo postupak sproveden u vanrednim okolnostima. Ona tvrdi da je tender za ispumpavanje vode iz kopa “Tamnava – Zapadno polje” sproveden u skladu sa važećim propisima i praksom.

11. januar – Analitičari Dušan Janjić, Dejan Vuk Stanković i Boško Jakšić za TANJUG analiziraju polemiku između premijera Vučića i portparolke EK Maje Kocijančič, i ulogu BIRN-a.

11. januar – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić potpuno u pravu i da u polemici sa portparolkom EK Majom Kocijančič nije reč o slobodi medija već o lažima Evropske komisije. ” Ja to razumem jer sam i ja bio u takvoj situaciji – da sve što oni učine iz Evrope ovde u sumnjivim transferima prema takozvanim nevladinim organizacijama kojima je jedini cilj da omalovaže ili nešto slično urade, a ne da podrže zdravu slobodu govora zasnovanu na činjenicama i istini”, rekao je Dodik.

11. januarMinistar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin takođe se oglasio povodom izjave portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič. On je naglasio da niko nema pravo da naređuje premijeru Aleksandru Vučiću – osim građana Srbije koji su mu dali mandat na izborima da se bori za njihove interese i interese zemlje i rekao da je lično veoma iznenađen, ističući da ne razume zašto se na Srbiju ne mogu odnositi ista pravila kao i na bilo koju drugu zemlju, prenosi Tanjug.

10.01.2015 EU - Ne placamo kampanje protiv Vlade Srbije

11. januar – Ministarstvo rudarstva i energetike sopštilo je da BIRN-ov tekst koji se odnosi na ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje“, a koji su preneli drugi mediji, u ključnim segmentima ne odgovara istini. Ministar Aleksandar Antić rekao je da „država i JP EPS nisu mogli da otpočnu ispumpavanje vode po hitnom postupku iz razloga što je čitav projekat finansirala Svetska banka, a kompletna tenderska procedura morala je da bude usklađena sa njihovim pravilima“.

10. januar – Na websajtu Peščanik.net, ekspert u oblasti prava Vesna Rakić-Vodinelić pravi osvrt na situaciju u kojoj se našao BIRN, u tekstu pod nazivom „Je suis BIRN“ stavljajući našu organizaciju u kontekst napada Aleksandra Vučića na slobodu izražavanja, u trenutku njegovog istovremenog žaljenja za žrtvama terorističkog napada na novinare satiričnog lista „Charli Hebdo“ u Parizu, podsećajući na slogan Duška Radovića – Pre nego što popraviš svet, popravi česmu u svom stanu.

10. januarNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije protestuje zbog načina na koji je premijer Aleksandar Vučić govorio o Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN). NUNS u svom saopštenju ocenjuje ovakvo ponašanje predsednika Vlade Srbije otvorenim pritiskom, ne samo na novinare BIRN-a, već i ugrožavanjem slobode medija. NUNS upozorava da uspostavljanje kritičke javnosti, kao sastavnog dela demokratskih sistema, nije moguće bez istraživačkog novinarstva kojim se bavi BIRN.

10.01.2015 NUNS - Pritisak premijera na novinare BIRN-a

9. januar – Koordinator programa Balkanske istraživačke mreže u Srbiji Slobodan Georgijev kazao je da BIRN stoji iza svojih tekstova i da je tekst o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava 100 odsto istinit. “Mi smo objavili tekst iza koga stojimo. Naš tekst je 100 odsto tačan, sve je jasno, mi nikada ne objavljujemo stvari za koje nemamo dokaze. Žao mi je niko od kolega nije preneo taj tekst”, kazao je Georgijev agenciji Beta.

9. januarIzjava premijera Srbije Aleksandra Vučića u sklopu konferencije za štampu održane nakon sednice Predsedništva SNS-a, u kojoj on optužuje BIRN da je lagao u vezi sa istraživanjem o “Air Serbia” kao i u najnovijem istraživanju o manipulacijama prilikom izbora firme za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava. „BIRN, to su oni koji su dobili pare od gospodina (šefa delegacije Evropske unije Majkla) Devenporta i EU da govore nešto protiv Vlade Srbije. Tim lažovima recite da su opet lagali“, rekao je Vučić. Ova izjava pokrenula je u javnosti raspravu o slobodi medija u Srbiji, kao i o odnosu Srbije i Evropske unije.

ALEKSANDAR VUCIC

8. januar – BIRN Srbija objavljuje tekst pod naslovom Ispumpavanje kopa i budžeta u kom se navodi da je Elektroprivreda Srbije na tenderu za sanaciju najznačajnijeg rudnika u Srbiji dodelila posao konzorcijumu bez iskustva, čime je dodatno uvećala cenu čitavog posla.

 

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."