Dok gledam raspored treninga na sajtu teretane, naletim na svoju fotku. Smeta mi što nisu tražili moj pristanak

Život u kome smo konstantno onlajn nas je navikao da na razne načine sejemo podatke o sebi: fotografije, lokaciju, navike, omiljenu hranu, mesta za izlaske, itd. Ako nas neko fotografiše, neophodno je da traži naš pristanak za fotografisanje i objavljivanje, naročito ako će fotografija biti javno istaknuta i povezana sa našim imenom i drugim podacima. Iako je kod javnih ličnosti pravo na privatnost u značajnoj meri suženo u odnosu na privatna lica, nikada ne sme biti u potpunosti zanemareno. 

 

Ukoliko sumnjate da su vaši podaci zloupotrebljeni potrebno je da se obratite Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

 

Kampanja se realizuje u okviru projekta Akcija za digitalna prava – unapređenje slobodnog protoka informacija i integriteta medija koji partnerski sprovode BIRN Srbija i SHARE Fondacija, uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.

Stavovi izneti u kampanji isključiva su odgovornosti BIRN Srbije i SHARE Fondacije i ne odražavaju nužno stavove donatora, Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.