Dobijam na mejl ponudu da letujem za 35 evra, samo treba da unesem podatke sa bankovne kartice na link koji su mi poslali “radi verifikacije identiteta i provere validnosti kartice

Ponude koje dobijate na mejl ili putem poruka a zvuče previše dobro da bi bile istinite – gotovo sigurno predstavljaju prevaru. Ako rezervišete smeštaj ili prevoz onlajn, dobro vodite računa na kom sajtu ostavljate svoje podatke, a naročito finansijske informacije kao što su podaci sa platnih kartica. Proverite da li je u pitanju zvanični sajt avio kompanije ili hotela, kao i da li je reč o pouzdanoj platformi za rezervaciju smeštaja (npr. Booking.com ili Airbnb). Fišing (phishing) prevare su naročito česte i mogu prouzrokovati veliku finansijsku štetu žrtvama, kao i komplikacije zbog promene platnih kartica i tome slično.

Ukoliko sumnjate da su vaši podaci zloupotrebljeni potrebno je da se obratite Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

 

 

Kampanja se realizuje u okviru projekta Akcija za digitalna prava – unapređenje slobodnog protoka informacija i integriteta medija koji partnerski sprovode BIRN Srbija i SHARE Fondacija, uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.

Stavovi izneti u kampanji isključiva su odgovornosti BIRN Srbije i SHARE Fondacije i ne odražavaju nužno stavove donatora, Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.