Saopštenje: Obijanje stana Dragane Pećo je pokušaj zastrašivanja

08.7.2017 | 14:27 Novinarska i medijska udruženja duboko su zabrinuta zbog jučerašnjeg obijanja i upada u stan novinarke istraživačkog portala KRIK Dragane Pećo, i zahtevaju da policija i tužilaštvo hitno rasvetle sve okolnosti slučaja i predstave ih javnosti. Foto: KRIK

Imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno, a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istraživačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći, udruženja sumnjaju da je reč o pokušaju zastrašivanja ove novinarke.

Ovo je samo poslednji u nizu sličnih događaja koji su proteklih nedelja uznemirili javnost, počev od napada na novinare tokom predsedničke inauguracije u Beogradu i vređanja i pretnji novinarima u niškom Medija centru, do pretnji smrću novinarki Mariji Vučić.

Uprkos postojanju Stalne radne grupe za bezbednost novinara u kojoj, osim novinarskih i medijskih udruženja, učestvuju i visoki predstavnici Tužilastva i MUP, i posebnom mehanizmu za hitne reakcije institucija u ovakvim slučajevima, počinioci su i dalje nekažnjeni, a broj napada i pretnji novinarima eksponencijalno raste.

Efikasno postupanje nadležnih organa u ovom i svim drugim slučajevima jeste i može biti jedina realna mera proklamovane spremnosti institucija da se zaštite novinari, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu. Izostanak takve reakcije će dodatno ugroziti slobodu medija i demokratski poredak u Srbiji.

Asocijacija onlajn medija (AOM)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija medija

BIRN Srbija je član i jedan od osnivača AOM-a.

Kontaktirajte nas

Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."