NOVO ISTRAŽIVANJE: Ispumpavanje kopa i budžeta

08.1.2015 | 10:00

Elektroprivreda Srbije je na tenderu za sanaciju najznačajnijeg rudnika u Srbiji dodelila posao konzorcijumu bez iskustva, čime je dodatno uvećala cenu čitavog posla.

Na tenderu EPS-a za posao ispumpavanja vode iz „Tamnave“ vrednom 15 miliona evra pobedio je konzorcijum „Energotehnika – Južna Bačka“, koji predvodi firma iz Novog Sada koja nema nikakvog iskustva u poslovima drenaže i ispumpavanja velikih voda.
U beogradskom hotelu „Metropol“, sredinom decembra, Jerun van Hek, vlasnik „Van Heka“, najprestižnije evropske firme za sanaciju posledica poplava, održao je predavanje na skupu holandskih privrednika i tom prilikom rekao da je, zapravo, njegova firma osmislila i sprovela najveći deo posla isušivanja „Tamnave“.

Prema saznanjima BIRN-a, „Južna Bačka“ će na kraju posla, nakon što se odbiju troškovi angažovanja „Van Heka“ i drugih podizvođača, zaraditi najmanje milion evra. Među ponuđačima koje je angažovala „Južna Bačka“ je i „Hidro-tan“, firma povezana sa direktorom Javnog preduzeća „Elektromreže Srbije“ Nikolom Petrovićem.

Istraživanje koje smo radili u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo o slučaju “Tamnava”, kao i sva dokumenta, izjave i cifre možete pogledati ovde.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Jačanje medijskih sloboda u Srbiji“, koji finansira Evropska unija uz podršku NED-a. Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove EU niti drugih donatora.

Share Button

Kontaktirajte nas

Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."